Risico op tanden beschadiging tijdens sporten

6 juni 2022
Casper Doorn
Casper Doorn
6 juni 2022

Tandschade tijdens het sporten klinkt logisch. Je krijgt een hockeystick of voetbalschoen tegen je gezicht waardoor je de volgende dag bij de tandarts zit. Echter zijn er nog een aantal andere redenen hoe je doormiddel van sporten tandschade kan oplopen. In deze blog vind je naast een botsing talloze andere oorzaken.

Oorzaken van tandschade bij sporters

  • Als je zelf veel sport heb je vast wel eens gemerkt dat je snel een droge mond hebt. Dit is nadelig voor je tanden omdat speeksel suikers en zuren bestrijdt. Daarom is het belangrijk om voor, tijdens en na het sporten genoeg te drinken. Niet alleen voor je gezondheid van je spieren maar ook van je tanden!
  • Niet alleen je speekselproductie wordt minder maar ook de samenstelling veranderd. Je speeksel wordt meer basisch in plaats van zuur. Het gevolg hiervan is dat er makkelijker gaatjes en andere tandproblemen ontstaan.
  • Nog even doorbijten. Iets dat je vaak hoort van coaches of teamgenoten. Wanneer je maximaal kracht levert heb je de neiging om je tanden op elkaar te zetten. Je kiezen staan niet altijd recht op elkaar en kunnen slijten wanneer je er regelmatig druk op zet.
  • Zelfs zwemmers lopen risico op tandschade. Valgevaar is niet de enige oorzaak van tandschade bij zwemmers. Het chloor in het water tast de voortanden van zwemmens aan. De tanden leiden erosieve slijtage door de hogere zuurgraad van chloorwater.
  • Tot slot zijn energydrankjes een grote oorzaak van tandslijtage bij sporters. Door suikers, zuren en andere stoffen wordt het tandglazuur aangetast. Aanslag verkleurt het tandsteen. Aanslag kan ook worden veroorzaakt door: koffie, drop, ketjap en rode wijn.

Manieren om tandschade te voorkomen

  • Draag een bitje bij bijvoorbeeld rugby, kickboksen of hockey. Een bitje beschermt je tanden tegen mogelijk letsel. Een bitje vangt de klap op en verdeelt het over alle tanden. Op deze manier wordt de kracht niet op een klein punt uitgeoefend maar op een groot oppervlak waardoor kans op afbraak drastisch verminderd wordt.
  • Vermijdt energydranken en vul je glucose voorraad aan met een banaan en wat water. Op deze manier heb je minder last van aanslag op je tanden. Toch behoefte aan een energydrankje? Drink dan zoveel mogelijk in een keer en spoel je mond direct met water.
  • Woon je in de buurt van Rotterdam? Overleg met een tandarts Rotterdam wat je het beste kan doen tegen een droge mond. Vaak kun jezelf al stappen ondernemen zoals: meer water drinken, vaker je tanden én tong poetsen, voedsel eten waar je veel op moet kauwen en koolzuurhoudende dranken vermijden.
Lees ook:  Hielspoor, wat is het en hoe te behandelen?

Meer nieuws