Pijn in spieren en gewrichten door stress: dit kun je doen

16 juni 2023
Casper Doorn
Casper Doorn
16 juni 2023

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder pijn in de spieren en gewrichten. Wanneer we gestrest zijn, heeft dit een directe invloed op ons lichaam en kan het leiden tot fysieke ongemakken. Het is belangrijk om deze pijn serieus te nemen en effectieve manieren te vinden om ermee om te gaan. In deze blog zullen we bespreken waarom stress spier- en gewrichtspijn kan veroorzaken en wat je kunt doen om verlichting te vinden.

Stress kan ook verminderd worden door te letten op je voedingsschema. Als je hier moeite mee hebt kun je een bedrijf zoeken dat een voedingsschema voor je opstelt.

Wat gebeurt er in je lichaam door stress?

Stress heeft een grote invloed op je lichaam. Het is niet voor niks zo dat mensen die heel veel stress hebben minder lang kunnen leven. Als je stress hebt dan gaat je hart sneller kloppen en begin je sneller adem te halen. Dit blijft doorgaan totdat je gekalmeerd bent. Op het moment dat je erg lang stress hebt kan je dit fysiek merken. Denk hierbij aan vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn en extra spanning in je spieren. Stress kan ook leiden tot gewrichtspijn en -stijfheid. Dit kan het moeilijk maken om bepaalde bewegingen uit te voeren, zoals buigen, strekken of tillen. De gewrichten kunnen gezwollen aanvoelen en warmte of roodheid vertonen.

Hoe verminder je spierpijn dat veroorzaakt is door stress

Als eerste is het handig om te bewegen. Dit klinkt erg tegenstrijdig, zeker aangezien je geen zin hebt om te bewegen. Maar daarom is het juist goed voor je. Als je beweegt wordt er veel bloed in je spieren gepompt wat ervoor zorgt dat je spieren wat losser worden. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat je een geluk hormoon aanmaakt. Verder is het belangrijk om genoeg ontspanning te zoeken. Het is belangrijk dat je probeert om niet altijd ‘aan moet staan’. Probeer op momenten even te relaxen. Dit zorgt er ook voor dat je minder gespannen bent. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te slapen. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk slaap voor je is.

De relatie tussen stress en ontstekingen

Stress heeft invloed op ons immuunsysteem, dat verantwoordelijk is voor het bestrijden van ontstekingen in ons lichaam. Wanneer we gestrest zijn, kan het immuunsysteem verstoord raken en ontstekingsreacties minder effectief onderdrukken, wat kan leiden tot aanhoudende ontstekingen en pijn. Daarnaast kan een langdurige blootstelling aan stress kan leiden tot chronische ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis en fibromyalgie. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door aanhoudende gewrichts- en spierpijn, die verergeren tijdens periodes van verhoogde stress.

Tot slot

Stress kan pijn in de spieren en gewrichten veroorzaken als gevolg van spierspanning, ontstekingen en verstoring van het immuunsysteem. Het is belangrijk om effectieve manieren te vinden om met stress om te gaan en je lichaam te ondersteunen bij het verminderen van pijn. Door stressmanagementtechnieken te gebruiken, regelmatig te bewegen en een gezond dieet te volgen, kun je pijn verlichten en je algehele welzijn verbeteren.

Lees ook onze blog over hoe je beter kan ontspannen met een massagestoel met een voetmassage functie.

Lees ook:  Verbeter je ontspanning met een massagestoel met voetmassage functie

Meer nieuws