Fasciitis Plantaris en hardlopen

26 mei 2021
Casper Doorn
Casper Doorn
26 mei 2021

Hardlopen of joggen is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Dit heeft vooral te maken met de langdurige sluiting van de sportscholen waardoor mensen op zoek gingen naar alternatieven. Hiervoor werd in de meeste gevallen gekozen om te gaan hardlopen omdat je hier niet veel voor nodig hebt. Helaas is dit onjuist, ook voor hardlopen heb je namelijk speciale sportkleding nodig. Vooral bij langere afstanden is dit belangrijk. Daarom gaan we je in deze blog vertellen welke hardloopblessures je hierdoor kan oplopen en wat je er tegen kan doen.

Fasciitis Plantaris en hoe krijg je het

Deze blessure komt veel voor bij sporters. Het is een overbelasting aan de hiel die kan ontstaan na te veel sporten en te weinig rust. Deze blessure kenmerkt zich door de zeurende pijnklachten die ontstaan rondom de hak. Dit zorgt voor problemen met lopen of staan en kan dus een grote invloed hebben op iemands dagelijks leven.  Vooral hardlopers met erg hoge of lage voetbogen zijn erg kwetsbaar voor deze blessure. Het is dan ook belangrijk dat er geen verkeerde bewegingen worden gemaakt met je voet en je schoen beschikt over een sterk voetbed. Het aankopen van hardloopschoenen die passen bij je voet is daarom ook geen tip maar meer een vereiste!

Kan je doorlopen met Faciitis Plantaris?

Kan het? Ja, moet je het doen? Nee. Dit is een van de meest hardnekkige hardloopblessures die over het algemeen een lange hersteltijd heeft. Ermee doorlopen is daarom ook een afrader en kan dus het herstel nog langer laten duren dan al het geval is. De hersteltijd van deze blessure kan namelijk drie maanden tot een jaar duren. Het is dan ook beter om in de tussentijd zo weinig mogelijk te hardlopen en te kijken naar alternatieven die geen druk op je voeten geven. Zwemmen en aqua joggen kan je helpen. Ook het gebruik van een voetmassageapparaat of het laten masseren van je voeten is goed voor de blessure en kan in sommige gevallen het herstel versnellen.

Heeft mijn voeding invloed op de duur van de blessures?

Ja, je voeding heeft zeker invloed op het hertstel van een blessure als Faciitis Plantaris. Het hebben van een gezond sport voedingsschema is dan ook een belangrijk iets waar je over moet beschikken tijdens de herstel periode. Zo’n sport voedingsschema hoeft niet veel werk te zijn om te maken. Het enige waar je op moet letten is dat er voldoende eiwitten in zitten om je spierherstel te versnellen. Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van plantaardige oliën bij het bereiden van je voedsel. Verder hoef je niks speciaals te eten. Let er wel op dat je voldoende groente en fruit eet bij dit schema, want ook deze bevatten gezonde verbrandstoffen voor je lichaam en helpen dus bij het herstel ervan na een hevige blessure.

Genoeg drinken is ook belangrijk

Ten slotte het drinken. Er wordt altijd al gezegd dat het belangrijk is dat je veel water drinkt zodat het lichaam voldoende vocht kan opnemen. Bij het herstellen van een blessure is dit nog belangrijker en moet je hier dus noodzaak van maken. Drink daarom 1,5 liter tot 2 liter per dag water en laat bij voorkeur de alcohol of frisdrank even weg.

Lees ook:  Oorzaken voetpijn

Meer nieuws