Veelvoorkomende voetklachten bij obesitas

21 december 2021
Casper Doorn
Casper Doorn
21 december 2021

Overgewicht kan zorgen voor ernstige lichamelijke klachten. Met name je voeten kunnen het zwaar te voortduren hebben door overgewicht. Door de belasting van je voeten kun je een hoop ernstige kwalen krijgen. Hoe hoger je gewicht, hoe hoger de belasting van je lichaam. Wij geven een overzicht van de meest voorkomende voetklachten bij obesitas.

Doorgezakte voeten

Deze voetafwijking komt het meest voor bij overgewicht. Bij overgewicht is de druk op je voeten hoger dan normaalgesproken. Hierdoor zakken de voeten bij mensen bij overgewicht een stukje door. Bij een doorgezakte voet is de voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of in zijn geheel op de grond rust. Een doorgezakte voet kan zorgen voor pijnklachten aan je voet. Je kunt hier wat aan doen, door allereerst te zorgen voor goed schoeisel. Special steunzolen zorgen ervoor dat de pijnklachten verlicht zullen worden.

Voorvoetklachten

Heb je stekende pijn in de bal van je voet of heb je een branderig gevoel als je op hoge hakken loopt? Dan kan het zijn dat je een aandoening hebt aan de voor- of middenvoet.

Bij overbelasting van je voet ontstaat pijn aan de onderkant van de bal van je voet. Soms kun je ook last krijgen van je tenen. Het mees voorkomend is de stekende pijn onder de bal van de voet. De oorzaak hiervan is de hoge druk op de bal van de voet.

Je kunt met deze klachten het beste langs een podotherapeut, deze kan je van je klachten afhelpen. Bijvoorbeeld door het aanmeten van steunzolen of een schoen met een goede zool.

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van de pees, die naar de voorvoet loopt. Hielspoor is een veelvoorkomende kwaal bij ouderen of mensen met overgewicht. Toch hoeft hielspoor niet altijd er pijnlijk te zijn. Soms is een behandeling niet eens nodig.

Wanneer de klachten blijven aanhouden en je toch pijn krijgt, dan kun je het beste alsnog een afspraak maken bij een podotherapeut. De voetspecialist kan vaststellen of de klachten afkomstig zijn van verkeerde schoenen of door een verkeerde stand van de voet.

Enkele tips bij hielspoor zijn:

  • Loop niet te veel op blote voeten.
  • Draai met rek- en strekoefeningen iedere ochtend je voeten even warm.
  • Een inlegzooltje van siliconen kan de pijn al verhelpen.
  • Draag op maat gemaakte steunzolen of aangepaste schoenen.

Dieet volgen

Een andere manier om verdere kwalen te voorkomen is een dieet volgen. Je kunt door een voeding coach een dieetschema laten maken. Zo weet je zeker dat het dieet zinvol is. Met gebruik van zo’n dieetschema zal je sneller resultaat boeken. Zo voorkom je dat de lichamelijke klachten  erger zullen worden. Door verder te leven op dezelfde manier kunnen de klachten alleen maar erger worden. Bij het dieetschema zal je veel minder calorieën binnen mogen krijgen. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk gelet op eiwitten en koolhydraten. Wanneer je wilt afvallen kun je koolhydraten het beste vermijden en juist meer eiwitten eten. Eiwitten geven een verzadigd gevoel, waardoor je langer vol zit. Je zult dus minder snel geneigd zijn om weer te gaan eten.

Lees ook:  Een gezonde en ontspannen levenswijze creëren

Meer nieuws