Hielspoor, wat is het en hoe te behandelen?

8 december 2021
Casper Doorn
Casper Doorn
8 december 2021

Hielspoor kan erg pijnlijk zijn en je behoorlijk beperken in je dagelijkse activiteiten. Daarom is het verstandig om te weten wat je er aan kunt doen. Wij geven je alle informatie die je nodig hebt over dit probleem. Het is in elk geval verstandig om zooltjes te dragen en oefeningen te doen.

Een hoop mensen zullen op zijn tijd last krijgen van ‘Fáscïitis Plantaris’ zoals de officiële naam is. Geschat wordt dat 15% van alle mensen last hebben van hielspoor. De kans is dus behoorlijk groot dat jij er ook ooit last van zult krijgen of misschien als zelfs hebt.

Wanneer je loopt, zul je pijn hebben onder de hak. Het voelt aan alsof je de hele dag over een kiezelsteentje loopt. De pijn onder de hiel zit recht onder de hak en bij iedere stap zul je een onverdraaglijke pijn hebben. Met name in de ochtend kan de pijn erg hevig zijn. Gedurende de dag zullen je pezen wat soepeler worden, dan kan de pijn wat afnemen. Helaas wordt de pijn na een tijdje weer heviger. Deze pijn is dus niet erg aangenaam. Bovendien kom je niet snel van deze aandoening af. Een hoop mensen blijven maanden rondlopen met deze pijnlijke klachten, omdat zij niet weten wat ze er aan kunnen doen.

Wat is de juiste behandeling

Er zijn een hoop oplossingen voor hielspoor, omdat het vaak voorkomt. Het verschilt per oorzaak welke behandelingsmethode de juiste is. Er zijn een aantal behandelingen mogelijk om de pijn te verhelpen. Voorbeelden van behandelingen zijn: fysiotherapie, hielspoor zooltjes, injecties of shockwave therapie. Welke behandeling het meest effectief is hangt ook af van de situatie. Het is belangrijk om te weten hoe lang de persoon al rondloopt met de klachten. Hoe langer hij/zij rondloopt met de klachten, hoe erger ze zullen worden.

Maar welke behandelingsmethode is er nu het beste in jouw situatie? Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn af. Daarom is het belangrijk om de juiste behandeling toe te passen. Hier zal een arts of therapeut goed naar moeten kijken, om je goed te kunnen behandelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Hielspoor is een blessure die vooral voorkomt bij overbelasting. Je hebt voor een lange tijd op een harde vloer gelopen, gelopen op slecht schoeisel of je hielen belast tijdens het sporten. Vaak wanneer iemand op zoek gaat naar de oorzaak, dan is het al te laat. Je bent waarschijnlijk niet met hielspoor bezig, totdat je er last van krijgt. Een hoop hebben nog nooit van de aandoening gehoord of weten niet wat zij kunnen doen om het zoveel mogelijk te voorkomen. Tegenwoordig is hielspoor iets wat steeds vaker voorkomt. Gedacht wordt dat dit komt door steeds comfortabelere schoenen komt in combinatie met een doorgezakte voet. Dit komt doordat je voeten in comfortabele schoenen nauwelijks in werking worden gesteld en is er onvoldoende doorbloeding in je voeten.

Het wegnemen van de oorzaak van hielspoor is natuurlijk belangrijk voor een blijvende oplossing. De beste manier om hielspoor te voorkomen is door goed schoeisel te gebruiken. Daarnaast kun je ook kiezen voor een inlegzooltje. Deze zorgt ervoor dat je voeten niet overbelast zullen raken,

Lees ook:  4 tips voor een snellere spieropbouw

Wie maken er de meeste kans op hielspoor?

Hielspoor is een aandoening die bij iedereen voor kan komen, al is het vrij onmogelijk dat kinderen last krijgen van hielspoor. Vaak komt hielspoor op een wat latere leeftijd voor, dit komt doordat de aanhechting van de hielpeesplaat gaat verkalken.  

Hielspoor is een blessure die ontstaat door overbelasting. Deze blessure komt vaak voor bij mensen die erg actief zijn of veel staan. Hardlopers (maar ook sporters in het algemeen) maken kans op deze blessure. Tot slot hebben mensen met overgewicht een grote kans op hielspoor. Door het extra gewicht dat zij met zich mee dragen, zorgt ervoor dat hun voeten vaak erg worden belast. Zorg dus voor voldoende beweging, ga bijvoorbeeld iets van sport doen of ga regelmatig een stukje lopen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten. Maak bijvoorbeeld een keer gezonde tapas, dit is veel gezonder dan eten bestellen. Bovendien is het ook nog eens heel leuk om al die kleine gerechtjes te maken!

Meer nieuws