Het verzorgen van je voeten

27 oktober 2021
Casper Doorn
Casper Doorn
27 oktober 2021

Het verzorgen van je voeten is erg belangrijk. Je gebruikt ze dagelijks, maar de meeste mensen kijken er niet naar om. Onze voeten zijn erg belangrijk om je balans, looppatroon, je bloedsomloop en je zenuwgeleiding te controleren. Het aanspannen van je spieren zijn erg belangrijk om het bloed dat door je lichaam stroomt in elke hoek van elk bloedvat te krijgen. Je hart is de pomp van je lichaam, maar is dus niet alleen de reden dat je bloed overal terecht komt. Je loopt daarnaast elke dag op je voeten. Ze zijn de basis van je hele lichaam. Als je iets aan je voeten krijgt dan kun je niet of minder goed lopen en wordt alles een stuk lastiger. Zelfs bij koude of pijnlijke voeten heb je al vaak moeite met lopen. Als deze klachten zich blijven behouden dan kan het zelfs zijn dat je ook bijkomende klachten krijgt. Je lichaam past zich namelijk hierop aan. Last hebben van je heupen, rug, nek of knieën zijn vaak klachten die mensen dan krijgen. Het verzorgen van je voeten is dus erg belangrijk.

Voeten

Een voet bestaat uit 26 botten, 107 ligamenten, 19 spieren en 33 gewrichten. Dit maakt dat je voet enorm veel kan bewegen. Door het dragen van schoenen belemmer je eigenlijk al je voet door goed te kunnen bewegen. De bewegingen worden hierdoor vaak uitgevoerd en opgevangen door je andere lichaamsdelen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een lange wandeling of andere activiteit vaak ook last gaat krijgen van bijvoorbeeld je rug of knieën en niet alleen van je voeten. Het dragen van goede schoenen die enigszins goed helpen voor de comfort van je voeten is dus een must.

Verzorgde voeten

Het verwaarlozen van je voeten is iets wat veel mensen niet door hebben, maar wel doen. Vrouwen lakken vaak hun nagels in een hip of zomers kleurtje, maar voor de rest doen ze er niet veel mee. Dit is erg zonde, omdat je voeten elke dag veel te verduren hebben. Het hebben van een goede verzorging is hierdoor juist nodig.

Stappenplan om je voeten te verzorgen

Wat je kunt doen om je voeten te verzorgen en een momentje voor jezelf te pakken is ten eerste het verwijderen van de nagellak indien je deze op je teennagels hebt. Dit doe je door middel van een nagellakremover die acetonvrij is. Waarom acetonvrij? Dit vanwege de uitdroging van je teennagels te voorkomen. De aceton die in nagellakremover zit is vaak erg sterk en bijt uit. Het zorgt dat je vocht wordt onttrokken van je nagel en hierdoor uitdroogt.

Het nemen van een voetenbadje is de volgende stap om je voeten te verzorgen. Hiervoor heb je een bak met lauw warm water voor nodig en een badolie, soda of een bruistablet. Vervolgens ga je met je blote voeten 10 tot 30 minuten in het lauwe water. Je voeten weken hierdoor en worden langzaam steeds zachter en schoner. Droog je voeten goed af om vervolgens verder te gaan met de verzorging van jouw voeten. Het goed tussen de tenen drogen is ook erg belangrijk om schimmelinfecties te voorkomen.

Lees ook:  Een voetmassage na het sporten

De derde stap is het verwijderen van de eelt. Eelt is een verdikking van de opperhuid. Het voelt en ziet eruit als een harde laag huid met een beetje kleurverschil. Meestal is de huid hier wat geel. Deze huidlaag zorgt ervoor dat de opperhuid niet beschadigd. Het ontstaat op plekken waar de huid erg blootgesteld wordt aan wrijvingen en druk. Dit zorgt ook voor het stugge en hardere van de huid. Het weg scrubben met een gel, een pluimsteen of een eeltvijl is hiervoor geschikt. De dode huidcellen worden verwijderd en je hebt al snel weer mooie gladde voeten.

De vierde stap is het knippen en vijlen van de teennagels. Heb je last van een kalknagel dan moet je deze kalknagel ook eerst vijlen en knippen. Een ander woord voor kalknagel is een schimmelnagel, omdat het een schimmelinfectie van de nagel is. Dit ontstaat doordat er bacteriën en schimmels je nagels binnen dringen.  Hoe kom je van kalknagels af? Een kalknagel behandelen kun je op veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld speciale nagellak voor kalknagels gebruiken, je kunt je klaknagel behandelen met soda, je kunt je kalknagel in een bakje pure azijn een week lang en 15 minuten per dag laten weken of je gebruikt appelazijn. Wil je schuurtjes voorkomen in je teennagels dan kun je ze beter vijlen dan knippen. Door je nagels te knippen kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan.

Stap zes van de verzorging van jouw voeten is het insmeren van de voeten. Dit doe je door middel van een voeten crème. Zijn je voeten erg droog dan gebruik een extra hydraterende crème die goed is voor jouw huid en geschikt is voor de voeten. Heb je last van gevoelige voeten laat je dan adviseren naar een gevoelig vrije voeten crème. Daarnaast geef je jezelf een voetenmassage, zodat de bloedsomloop gestimuleerd raakt en je kunt ontspannen. Ten slotte pak je eventueel een nieuw leuk kleurtje en lak je jouw nagels opnieuw. Wat erg belangrijk is, is om ook je voeten te laten rusten na een lange dag. Heb je bijvoorbeeld al de hele dag hakken aan, laat je voeten dan tussendoor even rusten. Dit doe je door de schoenen uit te doen.

Meer nieuws