De meerwaarde van weerstandsbanden

2 februari 2022
Casper Doorn
Casper Doorn
2 februari 2022

Weerstandsbanden zijn tegenwoordig een heel populair middel om je spieren zowel op te warmen, als spierherstel te stimuleren, maar ook om spieren op te bouwen. De weerstandsbanden zijn niet meer weg te denken in het dagelijkse sportleven. Bij bjj Nijmegen kunnen weerstandsbanden ontzettend waardevol zijn. Weerstandsbanden zijn banden gemaakt van een rekbaar plastic. Door de rek in het elastiek worden de spieren getraind en/of opgewarmd. Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden. Elke weerstandsband draagt een ander gewicht met zich mee. Dit betekent niet dat de band zelf zwaarder is, maar het betekent dat de kracht die je moet uitoefenen per weerstandsband zwaarder wordt. De weerstand wordt groter. Het is dan ook belangrijk bij weerstandsbanden om te beginnen met een weerstand die in eerste instantie misschien zelfs te licht is. Hierdoor raak je gewend aan de band en weetje hoe enige weerstand zich mengt in je oefeningen. Wanneer je wat meer gewend bent aan de vereiste kracht, kan je de weerstandsbanden opbouwen.

Het gebruiken van weerstandsbanden zal ook je balans verbeteren. Doordat je normale oefeningen uitvoert met weerstandsbanden, zullen je stabiliteitsspieren ook getraind worden. Je schouders en rug bezitten veel van dit soort spieren. Dit zijn vaak kleine spiertjes die meer waarde hebben dan men denk. Deze spieren worden dan ook het beste getraind met licht gewicht.

Sporten moet te allen tijde een leuke bezigheid zijn voor jou en je lichaam. Door dezelfde oefeningen te doen in de sportschool is nu niet het toppunt van plezier. De weerstandsbanden bieden heel veel variatie in je sportschema. Zo kan je beslissen om erop te staan, om ze ergens op te hangen, of om er aan te trekken. Het leuke aan de weerstandsbanden is dat het je creativiteit op de proef stelt. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Bij het gebruiken van weerstandsbanden ontstaat een stukje uitdaging. Je kan namelijk oefeningen volgen die je op internet vindt, maar je kan ook je eigen oefeningen samenstellen. Je moet niet bezig zijn welke mogelijkheden de band heeft, maar welke mogelijkheden jij hebt met de weerstandsbanden. Zo blijf je nieuwsgierig, gezond en creatief.

Lees ook:  Een voetmassage na het sporten

Meer nieuws