5 tips voor als je barefoot wilt gaan

20 oktober 2021
Casper Doorn
Casper Doorn
20 oktober 2021

Ga je wel eens barefoot aan de wandel? Het lopen op blote voeten heeft niet alleen het voordeel om je voeten sterker te maken, maar ook om je beter te aarden met moeder natuur. Door barefoot op de grond te staan, kan je jezelf beter gronden met de natuurlijke omgeving en een nieuwe verbintenis aangaan met aardse energieën. Als jij meer barefoot wilt lopen, doe dit dan stapsgewijs en probeer je te houden aan de volgende tips. 

Begin klein

Mocht je meer willen wandelen of hardlopen op blote voeten, probeer dan eerst te experimenteren met kleine stapjes. Op deze manier zorg je ervoor dat je je voeten niet overbelast en geleidelijk went. Doordat je hoogstwaarschijnlijk veel tijd van je leven schoenen hebt gebruikt, kan langdurig lopen op blote voeten een drastische verandering zijn. Het is dus vaak onrealistisch om te starten met het gewoonlijke aantal kilometers die je met schoenen zou uitvoeren. Het beste is om langzaam te beginnen om blessures te voorkomen. Langzamerhand zullen je voeten steeds meer wennen en kan je de route langer aanhouden. 

Start volledig op blote voeten

Door volledig op vrije voeten te stappen zorg je ervoor dat je zolen en gewrichten sterker worden en sneller wennen aan verschillende ondergronden. Het is daarom beter om minimalistische schoenen te vermijden, omdat dit niet hetzelfde is als de natuurlijke barefoot-manier.

Mocht je last hebben van voetklachten, probeer dan goed te onderzoeken waardoor dit komt. Ga na waar je precies pijn voelt en probeer de oorzaken in kaart te brengen. Afhankelijk van deze diagnose kun je kiezen of barefoot wandelen jouw voetproblemen kan oplossen. 

Train met harde ondergrond 

Zelfs als hardlopen of wandelen op blote voeten nieuw voor je is, probeer zo gauw mogelijk te wennen aan een harde ondergrond. Hoewel gras comfortabeler aanvoelt en ook heel gezond is om op te lopen, is het belangrijk om op harde oppervlakken te trainen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder kans hebt om je enkel te verzwikken, maar ook dat je zolen en gewrichten gewend raken aan plekken die je vaak bewandelt. 

Ren licht 

Met deze tip bedoelen we dat je stil wandelt en hardloopt, zodat je een zachte en stille landing maakt. Dit kan helpen om bewegingen beter op te vangen en je gewrichten zo min mogelijk te belasten. Om dit te oefenen, maak er een spelletje van en probeer zo te rennen dat niemand je kan horen aankomen!

Negeer de meningen van anderen

Voor veel mensen kan barefoot op straat nogal raar overkomen. Iedereen is immers gewend om schoenen te dragen! Laat dit je standpunten en doelstellingen echter niet veranderen en weet waar je het voor doet. Je zal wellicht aparte opmerkingen krijgen, maar dat komt alleen omdat mensen soms het idee hebben dat wat eigenlijk heel natuurlijk is, nogal ongewoon overkomt! 

Lees ook:  Een gezonde en ontspannen levenswijze creëren

Meer nieuws