Voetreflexmassage de zin en onzin daarvan...

17 juni 2022
Casper Doorn
Casper Doorn
17 juni 2022

 

Er is een hevige discussie over het al dan niet aanwezig zijn van bepaalde reflexpunten in de voeten. Bij voetreflexologie gaat men ervanuit dat organen en lichaamsdelen in verbinding staan met bepaalde plaatsen op de voeten. Dus simpelweg gezegd is er dan bijvoorbeeld een bepaald punt in de voet dat zou corresponderen met bijvoorbeeld de lever. Het uitgangspunt is dat je met massage van bepaalde punten zo de energiedoorstroming in het lichaam kunt herstellen dan wel onderhouden. De basis is bij reflexologie dat energiedoorstroming zorgt voor gezondheid en dat blokkades zorgen voor ziekte. Wat is nu waar? Lees het hier... 

De wetenschap 

Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat je met de massage van bepaalde reflexpunten kunt zorgen voor herstel of onderhoud van bepaalde corresponderende organen of lichaamsdelen. Toch is het te eenzijdig om daarmee voetreflexmassage als onzinnig direct te verbannen. Een voetreflexmassage kan namelijk wel zeer ontspannend werken. Daarnaast is ook de huidige wetenschap natuurlijk niet perfect en zijn er altijd nieuwe inzichten te ontdekken die mogelijk voor nieuwe bevindingen zorgen. 

Het placebo-effect 

Daarnaast mag men het placebo-effect niet onderschatten. Het klinkt bijna als kwakzalverij, maar dan doe je de menselijke geest tekort. Slechts door de verwachting die iemand heeft van een behandeling, kan een behandeling een positief effect veroorzaken. Dit is dus puur door de kracht van de geest. Doordat het effect niet door een medicijn is veroorzaakt maar door het placebo-effect, doet niets af aan het feit dat iemand er baat bij heeft.  

Locatie onafhankelijk 

Dat je voor een goede voetreflexmassage alleen bij masseur uit het Oosten terecht kunt, is achterhaalt. Het is ook net zo goed mogelijk dat je in een veranda in Middelburg gewoon een goede voetreflexbehandeling kan krijgen. Er zijn namelijk ook in Nederland diverse voetreflexologen. Hoewel ze dus niet mogen aangeven dat ze genezend werken, kan een goede voetreflexbehandeling wel zeer weldadig zijn. Bovendien staat wel vast dat een goede voetreflexmassage niet schadelijk is. Het kan dus geen kwaad om voor een voetreflexmassage te kiezen. 

Sporten en voetreflexologie 

Ook voor diverse sporters kan een voetreflexbehandeling zeer prettig zijn. Zeker als je voeten tijdens het sporten veel te verduren hebben is dat enorm fijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan iemand die hardloopt of aan iemand die vaak tennis of padel speelt. Alleen al het idee van een goede voetmassage kan al zo ontspannend werken... Daarnaast is het zeker voor fervent wandelaars geen overbodige luxe om de voeten te laten masseren. 

Lees ook:  Wil je weten wat de positieve effecten van sport zijn? Lees dan snel verder!

Meer nieuws